Många är av den uppfattningen att grillkonsten begränsar sig till att genom gammal spillolja och träkol åstadkomma en lämplig hetta på grillgallret för tänkt maträtt och utan att brandkåren kommer farande. Inget kan vara mera felaktigt. Grillmästaren har även att välja de rätta dryckerna till de färdigosade köttbitarna och det är inte en helt enkel ekvation.

Övergrillade korvar och vidbrända fläskkotletter kunna alla döljas med rätt kryddblandning och bearnaisesås men vinet står stadigt för sig själv och måste tåla kritisk granskning. Vad jag vill säga med detta är att även etiketten på de dyra dropparna måste passa in i helhetskonceptet.

Många gör det lätt för sig och köper bara viner som har slott, flugskit och årtal på etiketten. Din vinguide på nätet, vinguiden.komhem@köpmer, gör det ännu mera komplicerat och du behöver därför dessa handfasta råd som jag i viss mån stulit från den kände vingurun Franz-Mikael Mölby, som på grund av allt för mycket provsmakning inte kommer ihåg vad han har sagt.

IMG_1674

 

Kom ihåg att ett alkoholfritt alternativ alltid bör finnas till hands. Framför allt till dig själv, den store grillmästaren. Förutom att rulla korvarna i rätt ögonblick och konversera med en alltför påverkad granne som grundat med åtta Arbogaöl och en liten nubbe innan han raglade över gatan ska du även klara av att grilla majskolvar, morötter och andra grönsaker till de gäster som är veganer eller av annan anledning inte äter fläskkött. Detta utan att dessa legymer kommer i kontakt med flintasteken. För att klara detta behöver du ett alkoholfritt alternativ. Här föreslår vi Pommac. Systembolagets alkoholfria alternativ för 98 kronor smakar ändå alla Pommac .

 

Butcelli Papperatzi 2007

På Anapuliens soldränkta sydsluttningar under skuggan av martall och olvon växa Cabernet Buljong-druvan som detta vin kokas ihop på. 2007 kännetecknas av rätt regnmängd under första veckan i augusti då druvorna får sin fulla mognad under optimala förhållanden. De kalkrika jordarna skapar då förutsättningar för den fylliga, peppriga bäska som kännetecknar detta vin i sina bästa stunder.

Vinet är sedan lagrat i Amphorakrukor, från arkeologiska urgrävningar i norra Korintiern, under arton månader på en bädd av brunnen hästgödsel. Genom detta får vinet sin doft av vanilj, stormhatt, krusmynta och nygräddade tångruskor. Detta vin passar alldeles utmärkt till hackkorv och fiskburgare. Hur du klarar av att grilla dessa anrättningar är en annan fråga.

 

Chablis Rauttepisse 2012

För de som föredrar ett vitt vin till anrättningarna rekommenderar vi detta. Finns att köpa såsom bag-in-box, i 10 liters plastkagge eller tankbilsleverans med en kapacitet av 7 500 liter som du lämpligen tappar i din egen swimmingpool. Efter detta behöver du inte klorera bassängen på hela sommaren.

Du själv måste dock åka in på magpumpning efter morgondoppet förföljd av onyktra, mellanlandande ankfåglar och överförfriskade måsar som svalkat sig i bassängen. Men nu var det vinet vi skulle prata om. Detta Chablis-vin kommer från ett av Baron Gille Betrande de Balandas gods i Loiredalen, precis där floden övergår i träskmark och insekterna är osedvanligt besvärliga för de stackars vinplockarna.

Det är ett härligt fruktigt vin, där jäsprocessen kommer att fortgå under någon månad till i dina magtrakter, ungefär på samma sätt som om du hade svalt ett tjugotal smärtstillande brustabletter utan vatten. Smaken ska vi inte tala om. Inte lukten heller men den kan liknas vid doften från sulfitfabriken i Skutskär när vinden ligger på. Till detta serveras vad som helst som dövar smaklökarna såsom exempelvis kroppkakor med lingon.