Härom veckan fick jag i uppdrag av min hustru att köpa ett partytält.

– Alla grannar har sådana, sa hon. Och snart kommer släkten på besök.

Order är order varför jag skyndsamt begav mig in mot staden.

Det är allmänt känt att Rustas partytält är stabilare än Biltemas. Ett annat lågprisvaruhus hade dock ett erbjudande jag inte kunde motstå, dessutom låter inofficiell statistik meddela att endast var fjärde partytält av deras fabrikat saknar vitala delar eller har defekta tältpinnar.

Väl hemma tömde jag ut kartongen på gräsmattan, hittade beskrivningen och började läsa. Den var på kinesiska. Som tur var kom grannen förbi efter någon timma när jag fortfarande höll på att dekryptera bruksanvisningen.

– Aha, sa han, du har köpt ett partytält ser jag. Hämta en pilsner så ska vi se om vi inte kan få ihop det.

nyhet_talt

Det gjorde jag så gärna, ty grannen är en känd partytältsexpert. Förra året blåste två stycken bort för honom under grillsäsongen och spred sina delar över allmänningen och garagelängan. Efter att jag hämtat pilsner åt mig själv och min frivilliga montör satte jag mig i en trädgårdsstol för att inte störa.

Efter en dryg timmes holmgång med detta kinesiska mastodontplockepinn kom han på att det var dags för middag och lämnade ett halvfärdigt stålskelett och ett antal urdruckna ölflaskor i trädgården. Som tur var kom min hustru hem strax efter det att grannen lämnat mig åt mitt öde.

– Om du skulle gå och laga middag så ska jag titta på det här, sa hon.

Det gjorde jag gärna.

Den kvällen satt vi ute i partytältet och åt falukorv och makaroner. Det hade börjat regna men det gjorde ingenting, ty det är allmänt känt att Julas partytält står emot väta bättre än ÖB:s. Det smattrade hemtrevligt mot taket, och väggarna fladdrade i kvällsbrisen. För säkerhets skull slog jag ned tältpinnarna lite extra innan vi gick och lade oss.

Jag vaknade klockan två på natten. Genom det öppna fönstret i vårt sovrum märkte jag att vinden hade ökat betydligt Det är allmänt känt att ICA:s partytält står stabilare än Julas så jag blev lite orolig. Medan jag hastigt klädde mig såg jag plötsligt ett vitt spöke med stålrörsben fladdra förbi, törna emot skorstenen och försvinna i sommarnatten.

Det är allmänt känt att Julas partytält flyger bättre än Clas Ohlssons. Så om ni skulle träffa på vårt partytält någonstans i höjd med Ramnäs, åk genast med det till närmaste återbruk. Där finns en speciell container för förbrukade partytält. Själv vill jag inte ha tillbaks det. Jag har nämligen tappat bort bruksanvisningen.