Ännu en sommar har förflutit utan att jag lyckats få någon semester. Visserligen lyder vi fria kulturarbetare inte under några arbetstidslagar. Men ändå. Någon ledighet borde man väl få. Min förläggare har legat på mig som en furie och jag har suttit på kammaren, klistrad vid min gamla Halda, skrivmaskin, hela sommaren. Dag som natt. Emellanåt har hustrun tittat till mig med en smörgås och samtidigt rapporterat om väder och vind. Men nu har jag äntligen lagt sista handen vid min tredje detektivroman i västmanländsk miljö och har i samband med mitt skrivande kommit att fascineras av mäklare och deras arbete.

kitchen-728718_1280

 

Som en ordens man kan jag komma att imponeras över den nyskapande svenska som försäljare använder sig av, ord som ofta säger lite men döljer mycket. Mäklarna är inga undantag, utan kanske de förnämsta mästarna i svensk språkomskrivning. För att du, min kära läsare, inte ska bli besviken på en mängd bostadsobjekt som du är spekulant på kommer här en översättning från mäklarsvenska till vanlig svenska:

 

Något för den händige = För att göra rucklet beboeligt måste du antagligen ”investera” lika mycket pengar som utgångspriset, och då är inte otaliga arbetstimmar inräknade.

 

Spatiös hall = Hallen har en luftvolym i höjden som är omöjlig att värma upp. För att inte tala om hur livsfarlig den är att måla och tapetsera.

 

Rustikt och lantligt kök = Köksluckorna är av mahogny och målade i mintgrönt eller isblått någon gång på 1950-talet. Det är garanterat vaxduk på hyllorna inne i skåpen.

 

Avskild rogivande miljö = Vägen är bara farbar under torra sommarmånader.

 

Sjöglimt = Stämmer på hösten när alla löven har fallit och under förutsättning att grannen avverkar den stora almen som skymmer utsikten och lövar ner i din trädgård.

media-room-382157_1280

 

Tomten är en orörd oas = Gräsmattan är inte klippt på de senaste femtio åren. Detsamma gäller fruktträden.

 

Varsamt renoverat = Mycket är påbörjat men inget är slutfört.

 

Gammaldags charm = Huset är totalt omodernt förutom att det finns en diskho i köket. Men den är det å andra sidan stopp i. Utedasset står i bästa fall pall för ytterligare en höststorm.

 

Ja, det finns mycket att säga om mäklarspråk. Men mera hinner jag inte nu för jag har lovat hustrun att åka på visning av en sommarstuga i Älgbänning. Avskilt rogivande miljö med ett rustikt och lantligt kök och sjöglimt. Något för den händige står det också i annonsen. Det ska bli spännande.