– Jag behöver din hjälp, ringde min svåger och sa.

Han har en liten byggfirma. Jag infann mig klockan sju nästa morgon vid byggarbetsplatsen. Det var bara min svåger där och han pratade i telefon så jag gick in och satte mig i arbetsboden. Kvart över sju kom en gäspande byggarbetare, gjorde ett kaffefilter av Västerås Tidning och satte på kaffe. Jag bestämde mig för att ta med mig en termos nästa dag.

– Var är Putte? frågade min svåger.

– Han skadade sig i korpmatchen mot Stuffes Färg i går, svarade den trötte. Blir borta tre veckor. Arbetsplatsolyckorna bara ökar.

Halv åtta hade även Leffe, Uffe och Jonny kommit. Min svåger delade ut order.

– Fortsätt där ni är och du Aron, tar firmabilen och åker och handlar tre spiktvingar och 200 mattblanka Grubberskruv. Ta med några dubbade plankstrykare också. Vi handlar på BYGG-MIX.

Därpå tog svågern sin Mercedes och for iväg.

– Ingen rast och ingen ro, sa jag.

– Äh, sa Leffe. Han ska iväg och köra sin travhäst. Lillhärads Ligthening. Förresten, när du ändå är iväg så hämta ett par V75-kuponger.

– Och matlådor hos Fia på Hörnet, sa Jonny. Jag vill inte ha lever.

Jag tog firmabilen och begav mig iväg. Det var en sådan där fransk skåpbil där man kan krypa in genom rosthålen om man har glömt nyckeln hemma. Enligt reklamen ska den dra 0,5 liter och lasta 500 liter. I verkligheten är det precis tvärtom. Halv tolv var jag tillbaka på byggarbetsplatsen. Gubbarna satt inne i boden och spelade skitgubbe.

– Köpte du några mutterknuffare? frågade Uffe och slog spader Ess i bordet. Annars kan vi inte fästa Grubberskruven.

Jag hann dricka en kopp kaffe innan jag åkte igen.

– Förresten, när du ändå är på gång ta med några tipslappar, sa Leffe.

– Köp något till eftermiddagsfikat, sa Jonny.

– Du måste vara tillbaka till tre för vi slutar halvfyra, sa Uffe. Vi ska ju hinna fika och plocka i ordning också.

Kvart i tre var jag tillbaka på bygget. Svågern stod utanför boden och pratade i telefon. De andra syntes inte till.

– Skickade hem dom, förklarade svågern när han avslutat telefonsamtalet. Utan snirkeljärn kan dom inte montera stödväggen. Kan du åka och köpa sådana i morgon bitti? Köp något gott till förmiddagsfikat också. Det har gubbarna gjort sig förtjänta av.